Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Sinoplu VI. Mithridates'in Peşinde

   

SİNOPLU VI. MİTHRİDATES’İN PEŞİNDE…

            Tarihe damgasını vuran önemli komutan. Roma’yı dize getiren adam. Sinop ve Roma için önemli değer. Antik şehir olan Sinop’u temsil eden komutan. Sinop’un Kültür ve Turizm Değeri.

            M.Ö 132-63 yıllarında Sinop’ta yaşamış olan, BÜYÜK MİTHRİDATES diye de anılan Pontus Kralı M.Ö 120-63 yıllarında hüküm sürmüş ve Roma Cumhuriyeti’nin en başarılı ve zeki düşmanı sayılmıştır.

            Roma ordusuna karşı Anadolu’yu savunan en önemli Kuva-i Milliyeci komutan olan, küçük yaşta öz annesinin kendisini zehirlemesini hissetmesiyle çeşitli zehirler geliştiren, düşmanlarının yemeklerine kendi yaptığı zehirleri kattırarak ölmelerini sağlayan Büyük Mithridates bundan dolayı ilk Zehir Bilimci sayılır ve tarihte ilk biyolojik silah kullanan kişidir.

            Büyük Mithridates, Roma Cumhuriyeti’nin en başarılı komutanları olan SULLA, LUCULLUS ve POMPE’yi yenmiş, Roma ordusunu bozguna uğratmış, Romalıların Anadolu’yu istilasına çeşitli savaş taktikleri ile engel olmuştur.

            Düşmanlarının suikast planlarından kurtulmak için kendisini az miktarlarda zehirleyerek vücudunun zehire karşı bağışıklık kazanmasını sağlamıştır.

            Büyük Mithridates Romalılara karşı yaptığı son savaşı kaybeder. Kendisini zehirler ancak zehire karşı bağışıklı vücuduna zehir tesir etmez. İntihar etmek ister fakat şanına yediremez. Bunun üzerine en yakın komutanına kendisini öldürme emri verir ve kendi hançeri ile koruması tarafından öldürülür.

            Mithridates’in oğlu FARNAK babasının cesetini çeşitli hediyelerle Roma ordusuna sunar. POMPE’ye gönderilen ceset bozulmuştur. Romalı General bu yiğit insana kıyamaz, onu tekrar Sinop’a gönderir ve ecdadının yanına gömdürür.

            Altın heykeli ile Sinop’a gömülen kralın mezarı ile ilgili yabancı kaynakların çeşitli rivayetleri vardır. Özellikle Yunanlılar ve İtalyanlar kralın mezarını çok merak etmektedir.

            Sinop turizmi için çok önemli bir kültür değeri olan VI. MİTHRİDATES’in mezarının Balatlar yapı topluluğu bölgesinde olduğu sanılıyor. 2010 yılında Mimar Sinan Üniversitesi öncülüğünde bakanlar kurulu kararı ve sayın bakanımızın katılımı ile kazı başlatılmıştır ve 1 Temmuz 2011’de devam edecek olan kazı çalışmaları ulusal ve uluslar arası basın mensuplarınca izlenmekte ve kazının sonuçları merak edilmektedir. Sarayının ve mezarının bu bölgede olduğunu tahmin ettiğimiz VI. Mithridates’in izlerine ulaştığımızda yabancı turist sayısında da önemli bir patlama bekliyoruz.

            Kültür değerlerimizin ve Dünya Kültür Mirasının pazarlanmasında VI. Mithridates Sinop için Diyojen'den de önemli bir değerdir.


Hikmet TOSUN
İl Kültür ve Turizm Müdürü

 

  

  • Mithridates Krallığı
  • Mithridates_vi-Louvre
  • Mithridates
  • Mithridates VI-of-Pontus